Att måla om själv

Hur mycket vi än älskar våra hem kan det ibland vara kul med förändring. Inredning är något av det roligaste som finns, och det finns många sätt att göra om på. Genom att måla om och byta väggfärg kan du på ett relativt enkelt sätt blåsa nytt liv i en sliten heminredning.

måla

Beroende på vilken färg du ska ha, samt hur stor yta som ska målas om, kan priset variera en del. När du ska måla om hemmet själv, utan professionell hjälp, är det extra viktigt att du läser igenom och förstår exakt hur du ska utföra jobbet. Du kan få massor med tips på alltommalning.se.

Till att börja med behöver du förbereda rummet som ska målas. Detta innebär att du skydda resten av rummet: bland annat att du flyttar ut möbler, lägger ut golvpapper och tejpar lister, strömbrytare och eluttag. När denna inledande förberedelse är klar är det dags att slipa och förbereda ytan du ska måla. Om du tidigare haft tapeter behöver du ta ner dessa, slipa kanter och spackla igen hål. Oftast är det själva förberedelserna som tar längst tid.

När allt är förberett kan du börja måla. För ett riktigt bra resultat är det bäst att använda en grundfärg först. Grundfärgen gör att den riktiga målarfärgen fäster bättre och ser jämnare ut. Förutom själva målarfärgen kan du behöva skaffa täckpapper, målartvätt, spackel, penslar, tejp med mera. Tycker du att detta verkar lite för svårt kan du anlita en professionell målare eller målarfirma som hjälper dig, antingen med hela arbetet eller med delar.

Att anlita hantverkare

Med tanke på omkostnaderna för utrustning och färg kan det faktiskt löna sig att anlita en målare istället för att göra det själv, även rent ekonomiskt sett. Fördelen med att anlita en målarfirma är att jobbet först och främst blir gjort mycket snabbare än om du själv utfört det. Dessutom har målare redan alla verktyg de behöver och de vet hur de ska användas på ett bra sätt.