Att tänka på belysningen

När man talar om inredning är det lätt hänt att man tänker på möbler, färger, mönster, prydnadssaker och liknande, men något som inte nämns tillräckligt ofta är belysningens roll i det hela.

shutterstock_308489978

Belysning kommer i flera olika former och det gäller att kunna anpassa den efter rummet och behovet. Här tittar vi närmare på ett antal tips som kan vara bra att följa när man inreder ett rum.

Använd alltid mer än en belysning i ett rum. Att bara ha en taklampa i ett rum kan vara väldigt tråkigt och ineffektivt, speciellt om det är ett större rum. Se istället till att variera belysningen genom att till exempel punktbelysa en tavla eller använda spotlights i en del av rummet för att skapa en skarpare belysning.

Medan det är viktigt att hela rummet kan belysas betyder inte detta att allt många vara på samtidigt för att skapa denna effekt. Detta är jobbet som allmänbelysningen ska kunna hantera, vilket ofta görs av en taklampa. Men man vill även kunna ha tillräckligt med belysning för en specifik uppgift eller för att skapa en härlig stämning utan att behöva använda sig av allmänbelysningen.

Sedan bör man även tänka på vilket typ av ljus man använder var. LED lampor är ju väldigt populära just nu, och inte bara för att de är energisnåla, de skapar även ett mycket klart ljust och finns i många olika variationer.

Vill man skapa bra stämning i rummet så kan man även använda sig av dimmers. Detta är troligtvis det bästa sättet att justera belysningen utan att behöva en massa extra ljuskällor. Många använder detta för takbelysningen men det finns även många golvlampor som kommer med inbyggd dimmer.