Att tänka på vid ommålning

Ett nymålat hus är något man alltid kan vara stolt över. Och medan ett korrekt ommålat hus kan hålla sin lyster riktigt länge, kommer det förr eller senare bli dags att göra om processen. Då gäller det att gå rätt sätt till väga.

Årstid

Att välja rätt årstid för ommålningen är väldigt klokt. Medan sommartider brukar vara renoveringstider kan det faktiskt vara smartare att måla om huset på våren. Anledningen till detta är att man inte bör måla om huset när det är för varmt då färgen riskerar att torka för snabbt.

Förarbetet

En lyckad husmålning kräver ett gediget förarbete. Börja med att tvätta fasaden ordentligt. Det går ofta bra med vanligt diskmedel, men behöver man bli kvitt mögel eller alger kan det vara bra att satsa på ett mer anpassat tvättmedel. När fasaden torkad är det dags att skrapa väggarna ordentligt för att bli kvitt all lös färg och eventuella flagor. Känn även på träet om någon planka känns mjuk. Det kan vara röta och betyder att brädan måste bytas ut.

Målningen

Vid val av färg är det bra att veta vilken färg som huset målades med sist. Att använda samma sorts färg igen leder oftast det bästa resultatet. Ibland går det att byta om man önskar. Men fråga då alltid en expert först. Se också till att köpa ordentliga redskap som rollers och penslar för att färgen ska appliceras så bra som möjligt.