Bastu hemma

Trots att vi här i Sverige inte riktigt har samma inställning till bastu som våra finska grannar finns det fortfarande väldigt många som uppskattar en stund i bastun allt emellanåt. För den som övervägt att sätta in en bastu i hemmet kommer här några användbara tips.

bastu_279155687

Placering

Först och främst måste man bestämma sig var man ska placera den. Har man ett större badrum kanske det till och med kan få plats i det, eller åtminstone med en liten ombyggnad. Det kan även byggas som ett helt eget rum eller stå ute på tomten.

Köpa eller bygga?

Att bygga den själv eller köpa ett som är färdigt att monteras är mer eller mindre en smaksak och hur mycket tid man känner att man kan spendera på projektet. Hur som helst går allt från individuella delar till hela monteringssätt att hitta online.

Väljer man att ta steget att bygga allt, eller åtminstone det mesta, själv finns det även bra tips för detta att få tag på. Dock så rekommenderas det alltid att man kontrollerar med en fackman innan man börjar bygga, så man vet att de tips man fått fortfarande gäller.

Tänka på ventilationen

Är det något som måste göras ordentligt i en bastu är det ventilationen. Det bästa är om denna går genom hela rummet, från nederdelen och snett uppåt. Luften ska alltså komma in från golvet till och strömma ut nära taket på den motsatta sidan av rummet. En inbyggd bastu måste även ha en luftspalt i väggen när de delas med andra rum i huset.

Bastusäkerhet

Den som bygger egen bastu ska tänka på ett par punkter vad gäller säkerheten:

  • En dörr som öppnas utåt och kan öppnas med bara ett lätt tryck inifrån.
  • Träet får inte orsaka stickor och golvet måste vara halkfritt.
  • Aggregatet ska alltid ha ett skydd runtom sig så ingen bränner sig på det.
  • Ledningar till aggregatet och belysningen ska alltid dras av en professionell elektriker.

Dessa punkter är visserligen även viktiga att bekräfta när man köper en färdig bastu.