Förbättra belysningen i vardagsrummet

Vardagsrummet är där vi spenderar mesta delen av vår tid när vi är vaken och hemma. Att se till att rummet är så bra som det kan bli är därför något vi alla borde prioritera. En viktig faktor som inte alltid får den uppmärksamhet den förtjänar är just belysningen. Här kommer några snabba tips på hur man förbättrar denna.

Mer än bara en taklampa

Mest troligt kommer en hel del känna igen sig i det faktum att man sätter upp en enda taklampa och sedan tänker sig att allmänbelysningen är nu fixad. Medan det inte är något fel att sätta upp bara en lampa i taket är det bättre att tänka sig denna som en del av allmänbelysningen och inte den enda delen. Låt den fungera som en utgångspunkt och se var annars ljus behövs för att få en heltäckande belysning.

Ljuspunkter på flera höjder

Belysningen är något som kan bidra väldigt mycket till hur vi uppfattar rummet. Genom att sätta in belysning på flera olika höjder i rummet skapar man snabbt ett mer dynamisk samspel mellan ljus och skugga. Vi har ju redan nämnt taklampans roll, men den behöver ju inte vara en armatur som sitter så nära taket som möjligt utan kan lika gärna hänga ned en bit. Välj sedan ut en snygg bordslampa och ställ den exempelvis på ett bord bredvid soffan. På så sätt har man ofta fixat den högsta och den lägsta positionen i belysningen. Detta kan sedan fyllas ut man golv- och/eller vägglampor för en ännu bättre ljusbild i rummet.

Satsa på dimmers

Belysningen är ju också något vi använder för att sätta stämningen och få saker är så praktiskt som dimmers på allmänbelysningen. Genom att tända bara vissa lampor och dimma ljuset något får man snabbt och enkelt en mycket mer mysig stämning i rummet.