Genomför stora renoveringar billigare

Stora renoveringar kostar pengar, men behöver det verkligen kosta så mycket som de säger? Att göra stora förändringar såsom att renovera badrum eller byta tak innebär oftast att du behöver ta ett stort lån för att genomföra renoveringen. I vissa fall har man inte ens råd att göra större renoveringar. Hur kan du komma undan billigare?

Välj smarta material

Det finns pengar att spara på materialkostnaden. Om du vill byta tak kommer en stor kostnad att vara ytskiktet. En av de billigaste materialen, som också är otroligt hållbart, är plåttak. Det går snabbt att lägga, finns i flera former och färger och innebär endast enklare underhåll.

Genom att äga upp kostnad jämfört med hållbarhet kan du göra ett mer medvetet val. Ett material som låter dyrt i början men behöver inte bytas på 50 år kan i slutändan vara billigare än något som är billigare i inköp men med kortare livslängd.

Gör mer själv

Även om du knappt använd en hammare tidigare, finns det mycket du kan göra själv. Har du inte tiden att tackla ett helt takbyte själv, kan du säkert hitta tid att ta bort det gamla materialet innan hantverkarna kommer och agera städare på arbetsplatsen.

Med hjälp av monteringsanvisningar och onlinevideos klarar du mer än du tror. Var inte rädd att testa nya projekt!

Hitta material utomlands

Ska du göra en stor renovering som kostar över 100 000 kronor kan du spara tusentals genom att köpa materialet i exempelvis Polen eller Tyskland. Du kan hitta samma märken men till billigare priser på grund av högre konkurrens. Dock innebär det reskostnad för det blir billigare att hämta materialet själv än att betala fraktkostnader tvärsöver Europa.