Inred med levande ljus

Vi människor har i alla tider haft ett speciellt förhållande till elden. För framförallt oss nordbor var elden ofta det enda som garanterade att vi skulle överleva till nästa dag när snön yrde runt hemmet och kölden bet som värst under de mörka vintermånaderna.

burning-candles

Kanske är det därför vi har ett sådant nära och innerligt förhållande till elden? Det finns också teorier att elden haft större betydelse än så. Enligt SVT utvecklade elden vår intelligens, vårt historieberättande och vår civilisation. hur det än är med det, många av oss fullständigt älskar att kura ihop oss framför brasan eller sitta med några tända stearinljus medan vi äter och umgås med varandra.

Tidigare var inte utbudet så stort utan ville vi ha en kväll med levande ljus så fick vi i regel välja på värmeljus, blockljus eller de gamla traditionella Liljeholmens. Inga fel på dem, men idag finns det en hel del annat att välja på då det finns nätbutiker som har ett fullödigt sortiment av allt du kan vilja ha vid en mysig hemmakväll.

Vad finns det att lysa upp ditt hem en mörk kväll?

  • Levande ljus. Blockljus, värmeljus, doftljus och rustikljus är några av de stearinljus som ger en mysig och hemtrevlig känsla
  • Olika hållare för ljus, till exempel oljelampor, marschaller med hållare, ljuslyktor med mera
  • Öppna spisar som inte behöver skorsten. Det här är en allt populärare modell av öppen spis och det finns ett flertal olika modeller som alla drivs med biobränsle och avger minimala mängder av rökgaser. Därför kan du installera dem var som helst i till exempel din lägenhet, gäststuga eller villa. Ger främst ett behagligt sken liknande en brasa, men också en viss värme.