När det kliar i fingrarna

Snart är den här, den tiden då man vill börja pyssla i trädgården. Kanske hägrar en trevlig uteplats där man kan grilla eller en mysig hörna där man kan sitta med sitt kaffe och bara njuta. Vi svenskar älskar att utnyttja all tid vi kan få ute i trädgården under de varmare månaderna.

Umgänge men inte insyn

Sommartid umgås vi gärna med grannar och vänner men vi värnar också om vårt privatliv. Vårt hem och även vår trädgård är vår borg. En snygg häck runt trädgården fungerar både som skydd mot vinden och mot viss insyn. Vi vill markera att detta är vårt privata liv. Det finns många olika typer av häckar man kan plantera. En lagerhäck till exempel växer snabbt och den är dessutom grön året om. En idegranshäck växer också snabbt, är vintergrön och dessutom kan den nå höga höjder för dig som vill ha helt insynsskyddat. Att välja häckar som är gröna vintertid och som kan bli höga är ett bra val. Du bestämmer själv hur mycket insyn det ska vara genom att klippa dem i önskad höjd.

Inreda uterum

Ett uterum kan vara praktiskt att inreda nära häcken för att vara säker på att du har vindskydd från ett håll. Gör gärna ett golv genom att lägga marktegel som är ett material som står emot väder och hög belastning. Det är frosttåligt och i stort sett underhållsfritt. Detta kan bli den perfekta platsen för sommarens fikastunder, grillkvällar och en plats att mysa med ett glas vin en ljummen sommarkväll.

Spännande gångar

En spännande trädgård skapar du med grupper av växter och gångar som går runt i trädgården. Plantera gärna några blommor och växter som drar till sig fjärilar. Se till att ha en allsidig trädgård med både höga och låga växter, några som doftar gott och några som har en lång blomningssäsong. Skapa några stilleben som kan vara allt från fågelbad till vackra stenar.