Om att inreda med belysning

Vi vill gärna fortsätta på temat att inreda med belysning då vi tycker att det är en viktig detalj i våra hem. Många gånger så fokuserar vi ofta på möbler och andra inredningsdetaljer. Utan belysning så skulle det bli granska tråkigt i våra hem.

Vilken belysning behövs?

I en tidigare artikel så skrev vi om att förbättra belysningen i vardagsrummet och alla rum behöver någon form av belysning. Speciellt på hösten och under vinterhalvåret är belysning något som är ett måste i alla hem och hushåll. Om vi tittar på plafonder som monteras i taket så finns det massor att välja bland. Det finns takplafonder med enbart en ljuskälla som kanske kan passa i ett sovrum. I en hall eller i ett kök så kanske man behöver mer allmänbelysning då kan en plafond med flera ljuskällor passa bättre och därmed få mycket starkare belysning.

Men belysning i taket är trots allt bara börjar. Allmänbelysningen mår bra av att inkludera åtminstone ett par lampor utöver den. Och bara för att allmänbelysningen är fixad betyder inte att man bör stanna där. Något som punktbelysning kan vara väldigt effektfullt och kan användas för att lyfta fram intressanta delar av inredningen. En del rum behöver dessutom arbetsbelysning för vissa uppgifter som görs i hemmet. Som att arbeta vid köksbänken. Om rummet behöver arbetsbelysning av något slag är det i regel rekommenderat att börja med den och planera annan belysning i efterhand.

Planera din belysning

Det finns fördelar att tänka igenom vilken belysning som passar bäst i ett rum Ett allmänt ljus från en taklampa som sprider ljuset i rummet så mycket som möjligt är alltid en fördel att montera upp. Men detta är inte allt som behövs i ett rum för att skapa någon form av harmoni och en mysig miljö. Det kan vara att man använder sig av indirekt belysning som kan skapa härliga effekter av din inredning. Även golvlampor gör att man skapar en förträffligt trevlig miljö i rummet. Även fönsterlampor kan vara viktiga både för de som sitter i rummet men även de som ser på er bostad utifrån.