Renovera skorstenen och elda i vinter

Vad är mysigare än en sprakande brasa när det är minusgrader utomhus? Idag har många valt att överge sina öppna spisar och satsar allt på berg- eller golvvärme. Men det finns flera fördelar med att elda, inte minst att det är billig värme. Med en fullt fungerande öppen spis kan du få värme i hemmet även om strömmen går!

En skorsten som stått kall i många år behöver undersökas av en skorstensfejare innan du kan börja elda. Om du aldrig har eldat i den och förra ägaren inte gjorde det heller, kommer skorstenen troligtvis få nedslag och behöva renoveras.

Enklaste sättet att renovera en rökkanal är att dra rör i kanalerna och isolera runt röret med vermikulit. Materialet är en blandning av alumnium, järn och magnesiumsilikater som isolerar röret och tål hög värme. Du behöver isoleringen så det inte bildas kondens på utsidan av röret som med tiden eroderar kanalerna. Du kan installera rören och isolera själv, men behöver alltid göra en bygganmälan till kommunen innan du börjar.

En annan metod är att glidgjuta rökkanalen för att få den i nyskick. Glidgjutning innebär att en slags uppblåsbar säck firas ned med rep från toppen till öppen spisen. Man kastar sedan ned bruk på säcken och väggarna och drar sakta upp säcken för att dra ut bruket och laga hål i bruk och tegel. Du får en rund och fin kanal samt den extra fördelen att hela murstocken blir varm. Med isolering och rör strålar inte värmen ut genom kanalerna.

Den mest utsatta delen av murstocken är ovanför nock. Utan underhåll blir teglet illa utsätt för vädret och vissa delar kan behöva muras om. Bästa skyddet för hela murstocken är att klä den i plåt, med rätt mått kan du få en skorstensbeklänad bockad efter dina specifikationer hos Falsat. Den är lätt att montera själv och minskar underhållet på murstocken markant.