Smart inredning som sparar plats

Den klassiska bostaden med begränsad yta är kanske studentlyan. Att trängas i en enrummare med kokvrå tillsammans med kurslitteraturen, några illa medfarna krukväxter och provisoriska möbler i några år hör nästan studentlivet till. Men i takt med växande urbanisering är det inte bara den stereotypa studenten som ställs inför utmaningen att inreda en liten yta.

shutterstock_326497892

För allt fler av oss är mindre lägenheter eller rum i delat boende en permanent situation som sträcker sig bortom några års studietid. Detta är särskilt vanligt i Sverige, singelhushållens förlovade land. Då hamnar smarta inredningslösningar plötsligt i ett helt annat ljus och det blir viktigt att bostaden är både praktisk och hemtrevlig även i det långa loppet.

Börja med sängen

Eftersom sängen är oumbärlig är det klokt att utgå från denna möbel när du inreder. Ett grundläggande råd för att skapa ett litet men ändå praktiskt hem gäller även här: Utnyttja höjden i din bostad! Den vanliga golvstående sängen är alltså diskad redan från början. Lyft istället blicken mot exempelvis en loftsäng. De långa sängbenen frigör hela sängytan, så att du får gott om plats för ett hemkontor, en TV-hörna eller en soffa.

För dig som tycker det är obehagligt att sova så nära taket finns istället den fiffiga lösningen sängskåp. Sängskåp monteras i väggen och fälls helt enkelt ut när det är dags att sova. Under dagen sitter möbeln diskret uppfälld utan att ta upp någon golvyta. Du kan till och med installera två sängskåp över varandra och vips, har du en lyxig sovplats för besökare.

Fortsätt att fundera på hur du kan dra maximal nytta av utrymmet i din bostad. Finns det kanske plats för en eller flera hyllplan ovanför dörren? Kan vissa möbler fylla dubbla funktioner?