Stopp i avloppet? Så här gör du!

Vem har inte upplevt frustrationen när vattnet helt plötsligt inte rinner bort som det ska under duschningen? Problem med avloppet är inte det första man önskar sig när man stiger upp tidigt en morgon för att göra sig klar inför arbetsdagen. Har man riktig otur är det inte bara några små hårstrån som fastnat, utan ett större problem som sitter djupare i rören och kräver en professionell åtgärd. Problem uppstår även lätt i toalettens avlopp och då gäller det att snabbt åtgärda det för att undvika långvariga stopp.

Det man kan om det är duschutrymmet som krånglar är att ta sig en titt under själva brunnslocket för att se om det finns något synligt föremål som hindrar vattnet från att rinna bort. Med ett par vanliga städhandskar plockar man så bort föremålet (att ta bort det med bara händerna är i och för sig inte dödligt) och provar sedan om vattnet rinner ner bättre. Toalettavloppets stopp kan många gånger åtgärdas på egen hand genom att hälla på rikligt med vatten för att stöta bort det som fastnat.

Se till att ha anpassade medel hemma i förebyggande syfte om olyckan skulle vara framme. Dagens lösningar är inte frätande och starka som förr, men de är däremot riktiga bovar för miljön och kan skada både porslin och rör, så undvik ändå att använda medlen för mycket. Det finns även hemmagjorda recept att ta till; blanda salt med lite bikarbonat och häll i avloppet. Därefter tillsätter man ättika, vilket gör att det fräser till och bubblar i golvbrunnen. Låt blandningen sedan verka en stund för att slutligen hälla på hett uppkokat vatten – ett klassiskt husmorsrecept!

Tycks avloppsproblemet vara av mer komplicerad art bör man ganska omgående kontakta en rörmokare för åtgärd. Idag hittar man lätt professionella rörmokare Stockholm lik väl som på mindre orter runt om i landet.

Ett av de viktigaste tipsen oavsett om man har problem eller inte är att underhålla golvbrunnen och toalettavloppet och se till att hålla dem rena. Ha som rutin att checka avloppen samtidigt som veckostädningen sker, på så vis undviker man tråkiga överraskningar när man minst har tid eller ork.