Tips och tankar kring en ny träfasad

Till slut har en träfasad nått livets ände och det är dags att byta. Och när du står inför ett fasadbyte har du flera alternativ och många saker att bestämma.

Utseende

Fundera på vilket utseende du vill ha på fasaden och se sedan om det är möjligt att genomföra. Det finns fler alternativ än bara liggande eller stående panel. I många äldre byggnader kombinerar men exempelvis liggande och stående panel. Stående panel kan vara med lock eller lockläkt, alltså olika bredder på de överliggande brädorna. Fundera också på vilken färg du ska ha och vad du gillar.

Hjälp eller själv

Att byta en fasad tar tid och kan innebära några lite mer komplicerade delar, men i det stora hela är det ett jobb som även amatörer kan göra. Men du sparar mycket tid och kan vara säker på ett mer professionellt resultat om du tar in ett företag som kan allt om fasad med träpanel. För mer komplicerade byggen eller där du vill skapa unika och dekorativa delar, är det bättre att låta proffsen fixa det.

Tilläggsisolera

När du ska byta fasad helt och håller blir du säkert rekommenderad att tilläggsisolera samtidigt. Det ökar komforten i hemmet samt sänker uppvärmningskostnaderna. Dock ska du fundera både en och två gånger innan du beslutar om att isolera. Det kostar en hel del och fasadbytet blir helt klart ett större jobb. Och för en del hus, särskilt äldre villor med självdrag, kan det vara rent av olämpligt att isolera för mycket. Men om huset redan är byggt för att vara tätt, kan du få ett bättre inomhusklimat genom att isolera väggarna utvändigt.