Välj rätt golv

Att välja golv till hemmets olika rum kan vara en riktigt stor utmaning. Utseendet, hållbarhet och hur det skall installeras måste vägas mot pris och hur det skall användas.

golv-klinker

Marmor

Om man vill ha ett golv som utstrålar lyx så finns det inget val lika passande som marmor. Marmor har i årtusenden varit en symbol på klass och använts i palats och slott världen över. Ett av de mäktigaste exemplen hittar vi i Indien med Taj Mahal som i princip är byggt helt med vit marmor taget från norra Indien.

Idag är det dock inte bara kungar och maharadjor som kan få tillgång till vacker marmor. Nu är det enkelt tillgängligt för vem som helst att köpa men precis lika vackert. Marmor finns dessutom i många olika färger och kan med det passa in oavsett vilken inredning du har i rummet.

Klinkers

Vill man ha ett lite mer billigt men fortfarande tåligt alternativ så kan man använda sig av klinkers. Klinkers är en typ av keramikplattor som har betydligt högre täthet än vanlig kakelplatta. Detta gör dem dels starkare för belastning men även mer tåliga mot fukt och kyla.

Klinker kan dessutom se ut precis hur som helst. Det finns till och med alternativ som imiterar riktiga stenarter.

Trä

Om man vill ha ett golv som helt naturligt ger en varm känsla så skall man välja ett trägolv. Massiva trägolv har en väldigt lång livslängd då de går att slipa väldigt många gånger innan de måste bytas ut. Nackdelen är dock att de inte är speciellt formstabila och med det lätt kan knaka eller bukta upp om de blir felaktigt installerade eller om det är stora fuktskillnader i rummet. Detta gör även att det inte passar speciellt bra att använda i samband med golvvärme.

En variant som både sparar pengar och dessutom rör sig mindre är lamellgolv. Lamellgolv är den vanligaste typen av parkett idag och har endast ett toppskikt med den träsort man vill ha som golvyta. Under det är det sedan furufanér och slutligen spånskiva eller lameller i motsatt riktning. Oftast är träet så pass tjockt att man kan slipa det några få gånger men detta varierar från modell till modell.