Viktigt att tänka på vid renovering

Renovering täcker allt från små till stora förändringar i hemmet. Ju större renoveringen blir desto viktigare blir det ofta att man tänker på hur det påverkar saker runtomkring. Här tipsar vi om några punkter man bör tänka på innan man sätter igång med renoveringen.

Köpa tillräckligt med material

Renoveringar kräver i regel att man köper in material som man tänkt byta till. Oavsett om det handlar om virke eller kakelplattor gäller att alltid lägga på 10 procent extra än man först räknat ut. Detta på grund av spill och även lämna utrymme för ett eller annat misstag.

Tänka på säkerheten

Säkerheten vid renoveringen är tvåfaldig. Till att börja med är det viktigt att veta vad man håller på med och säkert hanterar alla verktyg och maskiner som kan vara involverade för att undvika skador på sig själv, andra och resten av huset. Men tänk även på om husets säkerhet påverkas av renoveringen och vad man då behöver göra för att åter igen göra huset säkert.

Låna eller hyr verktyg

I varje hem bör det självfallet finnas en bra verktygslåda. Men renoveringar av olika slag kan ibland kräva speciella verktyg man annars aldrig behöver. Att köpa allt nytt kan vara en onödig utgift om man sedan nästan aldrig använder dem igen. Genom att låna verktyg av någon man känner eller alternativt hyra dem av ett företag kan låta en spara in en hel del pengar i slutändan.